Czy herbata wspomaga serce??

Czy herbata wspomaga serce??

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Każdy z nas ma swoje preferencje żywieniowe i nie tylko. Ludzi możemy podzielić na zwolenników kawy oraz na tych, którzy preferują herbatę. O ile w przypadku kawy, na temat jej rodzajów, w właściwości i wpływu na organizm można znaleźć wiele informacji, np. pod adresem https://holterdodomu.pl/o-sercu-i-kawie-od-kardiologa , tak w przypadku herbaty, (która znana jest ludzkości od niemal 5 tysięcy lat) jest z tym nieco trudniej. Poniżej, zatem kilka słów na temat herbaty i jej wpływu na organizm.

Czym właściwie jest herbata? 

Herbata jest naparem przygotowanym z rozmaitych odmian rośliny Camellia. Susz, który poddajemy zaparzeniu zawiera zarówno listki, łodygi jak i pąki rośliny. Istnieje kilak typów herbat, a ich podział wynika m.in. ze sposobu obróbki. Wyróżnić możemy herbatę: czarną, zieloną, żółtą, białą czy herbatę pu-erh (bardziej znana, jako herbata czerwona), a nawet turkusową.

W sklepach możemy dodatkowo spotkać rozmaite wersje powyższych herbat wzbogacone o aromaty, susze owocowe, czy płatki kwiatów (często z róży, jaśminu czy bławatków), nadające dodatkowe walory smakowe.

Z naparem herbacianym często utożsamiane są produkty takie jak: yerba mate, napary z suszu ziołowego czy owocowego.  Jest to jednak błąd.

Ciekawostka: Herbata do Polski dotarła z Francji, w 1664 roku.

Co zawiera herbata?

W herbacie można znaleźć niemal 300 różnych substancji. Zaliczymy tu m.in. związki z grupy katechin (przeciwutleniacze), taninę, teaninę oraz alkaloidy purynowe takie jak: kofeina, teofilina oraz teobromina. Jest ona źródłem witamin: A, B, C, E oraz K, aminokwasu L-teaniny, makro i mikroelementów (magnezu, wapnia, cynku i fluoru) oraz kwasów organicznych. 

Ze względu na zawartość garbników roślinnych, herbatą nie powinno się popijać leków, gdyż mogę one zaburzać prawidłowe wchłanianie substancji w nich zawartych i obniżać ich skuteczność.

Jak właściwie przyrządzać herbatę?

  • Do przyrządzenia naparu herbacianego można użyć herbaty torebkach. Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem zarówno jeśli chodzi o walory smakowe jak i prozdrowotne jest użycie herbaty „sypanej” lub prasowanej w postaci kostek czy kulek.
  • Temperatura wody, zależy od rodzaju herbaty. Wynosi ona między 60-80 °C w przypadku herbaty zielonej do nawet 100 °C dla herbaty czarnej. 
  • Czas parzenia wpływa na smak i właściwości naparu i również zależy od rodzaju użytej herbaty.

W tej kwestii, zawsze warto przeczytać sugestie producenta. Co więcej, niektóre susze można parzyć wielokrotnie. 

Jak herbata wpływa na układ sercowo-naczyniowy?

Reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza akcje serca. Zawarte w niej związki sprzyjają rozszerzeniu naczyń, dzięki temu polepsza się ukrwienie. Zawarte w niej antyoksydanty chronią układ sercowo-naczyniowy i nie tylko przed działaniem wolnych rodników. Regularne picie herbaty sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu i działa przeciwmiażdżycowo. 

Dodatkowo picie herbaty korzystnie wpływa na trawienie oraz sprzyja prewencji chorób nowotworowych. Zawarte w niej związki mają również działanie przeciwzapalne i wspomagające odporność, a L- teanina odpręża i uspokaja. 

Nadmierne spożycie herbaty, podobnie jak w przypadku kawy może powodować: ból głowy, niepokój, drżenie rąk, poczucie kołatania serca. To ostatnie może mieć jednak wiele przyczyn i jeśli wystąpi, należy poddać się diagnostyce kardiologicznej. W diagnostyce kołatania, poczucia nierównego bicia serca niezbędne jest wykonanie badania Holtera EKG. Inne wskazania do badania oraz jego wykonanie łatwo i szybko zamówisz pod adresem: https://holterdodomu.pl/holter-do-domu-24h

Jak nie podawać herbaty?

Z cukrem! Cukier jest dodawany na masową skalę niemal wszędzie. Jego nadmierne spożycie przyczynia się do rozwoju nadwagi, choroby wieńcowej, otyłości, próchnicy oraz wielu innych negatywnych konsekwencji zdrowotnych. 

Herbata z miodem i cytryną? Tak, ale…

  • Miodu nie należy dodawać do naparu o temperaturze powyżej 50 °C inaczej straci on swoje cenne właściwości i stanie się po prostu zwykłym słodzidłem. Pamiętajmy też, że miód, choć zdrowy to nadal zawiera duże ilości cukru, dlatego stosujmy go z umiarem (0,5-1 łyżeczki na porcję herbaty w zupełności wystarczy).
  • Co do cytryny, utarło się przekonanie, że związki glinu zawarte w herbacie wchodzą w reakcję z kwasem zawartym w soku z cytryny, a powstały cytrynian glinu jest wysoce szkodliwy dla organizmu.  Po pierwsze ilości tego pierwiastka w herbacie są niewielkie, a po drugie występuje on w wielu innych produktach. Istotniejszy jest fakt, że witamina C zawarta w soku z cytryny, tak jak miód traci swoje właściwości w zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego cytrynę lub sok z niej należy dodawać do przestudzonego naparu.

Pamiętajmy, że porcja herbaty zawiera 15-65 mg kofeiny, zatem kobiety ciężarne powinny ograniczyć jej spożycie. Dobowa ilość herbaty, jaką możemy wypić zależy chociażby od tego czy i w jakich ilościach sięgamy po kawę oraz np. napoje energetyczne.

Fot.: Vero Photoart/unsplash.com

Zostaw komentarz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *