Czy herbata wspomaga serce??

Czy herbata wspomaga serce??

Potrzebujesz ok. 5 min. aby przeczytać ten wpis

Artykuł sponsorowany

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść artykułu i osobiste poglądy autora.

Każdy z nas ma swoje preferencje żywieniowe i nie tylko. Ludzi możemy podzielić na zwolenników kawy oraz na tych, którzy preferują herbatę. O ile w przypadku kawy, na temat jej rodzajów, w właściwości i wpływu na organizm można znaleźć wiele informacji, np. pod adresem https://holterdodomu.pl/o-sercu-i-kawie-od-kardiologa , tak w przypadku herbaty, (która znana jest ludzkości od niemal 5 tysięcy lat) jest z tym nieco trudniej. Poniżej, zatem kilka słów na temat herbaty i jej wpływu na organizm.

Czym właściwie jest herbata? 

Herbata jest naparem przygotowanym z rozmaitych odmian rośliny Camellia. Susz, który poddajemy zaparzeniu zawiera zarówno listki, łodygi jak i pąki rośliny. Istnieje kilak typów herbat, a ich podział wynika m.in. ze sposobu obróbki. Wyróżnić możemy herbatę: czarną, zieloną, żółtą, białą czy herbatę pu-erh (bardziej znana, jako herbata czerwona), a nawet turkusową.

W sklepach możemy dodatkowo spotkać rozmaite wersje powyższych herbat wzbogacone o aromaty, susze owocowe, czy płatki kwiatów (często z róży, jaśminu czy bławatków), nadające dodatkowe walory smakowe.

Z naparem herbacianym często utożsamiane są produkty takie jak: yerba mate, napary z suszu ziołowego czy owocowego.  Jest to jednak błąd.

Ciekawostka: Herbata do Polski dotarła z Francji, w 1664 roku.

Co zawiera herbata?

W herbacie można znaleźć niemal 300 różnych substancji. Zaliczymy tu m.in. związki z grupy katechin (przeciwutleniacze), taninę, teaninę oraz alkaloidy purynowe takie jak: kofeina, teofilina oraz teobromina. Jest ona źródłem witamin: A, B, C, E oraz K, aminokwasu L-teaniny, makro i mikroelementów (magnezu, wapnia, cynku i fluoru) oraz kwasów organicznych. 

Ze względu na zawartość garbników roślinnych, herbatą nie powinno się popijać leków, gdyż mogę one zaburzać prawidłowe wchłanianie substancji w nich zawartych i obniżać ich skuteczność.

Jak właściwie przyrządzać herbatę?

  • Do przyrządzenia naparu herbacianego można użyć herbaty torebkach. Jednak znacznie lepszym rozwiązaniem zarówno jeśli chodzi o walory smakowe jak i prozdrowotne jest użycie herbaty „sypanej” lub prasowanej w postaci kostek czy kulek.
  • Temperatura wody, zależy od rodzaju herbaty. Wynosi ona między 60-80 °C w przypadku herbaty zielonej do nawet 100 °C dla herbaty czarnej. 
  • Czas parzenia wpływa na smak i właściwości naparu i również zależy od rodzaju użytej herbaty.

W tej kwestii, zawsze warto przeczytać sugestie producenta. Co więcej, niektóre susze można parzyć wielokrotnie. 

Jak herbata wpływa na układ sercowo-naczyniowy?

Reguluje ciśnienie krwi, przyspiesza akcje serca. Zawarte w niej związki sprzyjają rozszerzeniu naczyń, dzięki temu polepsza się ukrwienie. Zawarte w niej antyoksydanty chronią układ sercowo-naczyniowy i nie tylko przed działaniem wolnych rodników. Regularne picie herbaty sprzyja obniżeniu stężenia cholesterolu i działa przeciwmiażdżycowo. 

Dodatkowo picie herbaty korzystnie wpływa na trawienie oraz sprzyja prewencji chorób nowotworowych. Zawarte w niej związki mają również działanie przeciwzapalne i wspomagające odporność, a L- teanina odpręża i uspokaja. 

Nadmierne spożycie herbaty, podobnie jak w przypadku kawy może powodować: ból głowy, niepokój, drżenie rąk, poczucie kołatania serca. To ostatnie może mieć jednak wiele przyczyn i jeśli wystąpi, należy poddać się diagnostyce kardiologicznej. W diagnostyce kołatania, poczucia nierównego bicia serca niezbędne jest wykonanie badania Holtera EKG. Inne wskazania do badania oraz jego wykonanie łatwo i szybko zamówisz pod adresem: https://holterdodomu.pl/holter-do-domu-24h

Jak nie podawać herbaty?

Z cukrem! Cukier jest dodawany na masową skalę niemal wszędzie. Jego nadmierne spożycie przyczynia się do rozwoju nadwagi, choroby wieńcowej, otyłości, próchnicy oraz wielu innych negatywnych konsekwencji zdrowotnych. 

Herbata z miodem i cytryną? Tak, ale…

  • Miodu nie należy dodawać do naparu o temperaturze powyżej 50 °C inaczej straci on swoje cenne właściwości i stanie się po prostu zwykłym słodzidłem. Pamiętajmy też, że miód, choć zdrowy to nadal zawiera duże ilości cukru, dlatego stosujmy go z umiarem (0,5-1 łyżeczki na porcję herbaty w zupełności wystarczy).
  • Co do cytryny, utarło się przekonanie, że związki glinu zawarte w herbacie wchodzą w reakcję z kwasem zawartym w soku z cytryny, a powstały cytrynian glinu jest wysoce szkodliwy dla organizmu.  Po pierwsze ilości tego pierwiastka w herbacie są niewielkie, a po drugie występuje on w wielu innych produktach. Istotniejszy jest fakt, że witamina C zawarta w soku z cytryny, tak jak miód traci swoje właściwości w zbyt wysokiej temperaturze. Dlatego cytrynę lub sok z niej należy dodawać do przestudzonego naparu.

Pamiętajmy, że porcja herbaty zawiera 15-65 mg kofeiny, zatem kobiety ciężarne powinny ograniczyć jej spożycie. Dobowa ilość herbaty, jaką możemy wypić zależy chociażby od tego czy i w jakich ilościach sięgamy po kawę oraz np. napoje energetyczne.

Fot.: Vero Photoart/unsplash.com

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Jaki jest najlepszy czas na sen? Sprawdźcie, co sądzą eksperci
Jaki jest najlepszy czas na sen? Sprawdźcie, co sądzą eksperci
Jeśli do tej pory nie przywiązywaliście wagi do tego, o której kładziecie się do łóżka, czas to zmienić.
Jak dobrać idealne botki damskie – poradnik dla każdej kobiety
Jak dobrać idealne botki damskie – poradnik dla każdej kobiety
Poznaj tajemnice wyboru idealnych botków damskich, które podkreślą Twój styl i dodadzą komfortu każdemu krokowi. Przydatne wskazówki i porady, jak trafnie wybrać obuwie na każdą okazję.
Jak wybrać idealne trofeum na imprezę sportową?
Jak wybrać idealne trofeum na imprezę sportową?
Poradnik, który pomoże Ci wybrać odpowiednie trofeum na każdą imprezę sportową. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przy wyborze, aby podkreślić wyjątkowość tego wydarzenia.
Ostatnie wpisy