Kosmetyki często uczulają. Powodem tego są substancje w nich zawarte. Na jakie warto uważać, by uniknąć alergii?
Jeśli po zastosowaniu jakiegoś kosmetyku na skórze pojawia się zaczerwienie, pieczenie, krostki czy świąd – to znak, że produkt nas uczulił. Okazuje się, że jest wiele substancji, które zwiększają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, szczególnie u osób, których skóra jest skłonna do podrażnień. Dlatego zawsze warto czytać skład kupowanych produktów i rezygnować z wyboru tych, które zawierają takie składniki.
1. Alkohol etylowy i kwasy owocowe (AHA)
Jednymi ze składników, które częściej powodują reakcje alergiczne, są alkohol etylowy oraz kwasy owocowe, które oznaczane są w składzie zazwyczaj skrótem AHA.
Alkohol podrażnia skórę, wysusza ją i często przyczynia się do pojawienia uczulenia w postaci zaczerwienień czy krostek.
2. Substancje zapachowe
Reakcje alergiczne są wielokrotnie wywoływane przez substancje zapachowe. Badania wskazują, że mogą one uczulać nawet 16% konsumentów. Zazwyczaj alergia objawia się uporczywym świądem i pokrzywką, której towarzyszy zaczerwienienie. W kosmetykach, po które sięgamy każdego dnia, można znaleźć od 100 do 300 różnego rodzaju substancji zapachowych. Są nie tylko w wodach toaletowych, perfumach i dezodorantach, ale też w płynach do kąpieli, prysznicach, szamponach, płynach do płukania jamy ustnej, pastach do zębów, kremach czy pomadkach.
Substancje zapachowe, które najczęściej uczulają, to: izoeugenol, aldehyd cynamonowy, hydroksycytronellal, eugenol, geraniol czy absolut mchu dębowego.
3. Olejki eteryczne
Pozyskiwane z roślin olejki eteryczne także często podrażniają skórę. Najczęściej alergię powodują olejki: miętowy, cynamonowy, cytrynowy, pimentowy, tymiankowy, lebiodkowy oraz cytronelowy.
Warto jednak pamiętać, że są olejki, które zmniejszają podrażnienia, jak np. olejek różany, rumiankowy czy migdałowy.
4. Środki konserwujące
Środki konserwujące, czyli konserwanty, znajdziemy w wielu kosmetykach, a są to najsilniejsze substancje uczulające. Producenci stosują je, by przedłużyć termin przydatności produktu, dzięki nim nie rozwijają się w nich drobnoustroje, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Niestety ich chemiczne działanie może podrażniać szczególnie wrażliwą skórę. Najsilniejsze i zarazem najbardziej problematyczne dla alergików są: etylenodiamina, estry kwasu ρ-hydroksybenzoesowego, triclosan oraz mertiolat. Część z tych konserwantów już została wycofana i nie stosuje się (a przynajmniej nie powinno) ich w kosmetykach. W balsamach czy kremach najczęściej znajdziemy parabeny, te są mniej chemiczne, jednak i one mogą wywoływać podrażnienia.
5. Barwniki
Wśród silnie uczulających składników nie sposób nie wspomnieć o barwnikach. To właśnie z tego powodu kosmetyki o intensywnych barwach, silnie napigmentowane, powodują reakcje alergiczne. Wszystko dlatego, że używa się do nich silnych związków chemicznych.
Zdj. główne: Chris Jarvis/unsplash.com