Czy wiesz, jak pantenol działa na skórę i włosy?

Czy wiesz, jak pantenol działa na skórę i włosy?

Czy zdarzyło Ci się po długim dniu spędzonym na plaży doznać oparzeń słonecznych? Zapewne jednym z pierwszych środków pomocniczych, jakie zastosowałaś, być pantenol. Ta substancja ma jednak wiele innych zastosowań. Czym jest pantenol, a czym d-pantenol? W naszym artykule znajdziesz wyjaśnienie.

Pantenol i d-pantenol – różnica

Pantenol jest alkoholową formą witaminy B5 (kwasu pantotenowego), która jest bardzo ważna w procesach powstawania skóry, włosów i paznokci. Jej niedobory przyczyniają się do przesuszania i łuszczenia naskórka, powodują matowienie włosów i przyspieszają siwienie. Jeżeli chcesz temu zapobiec, sięgnij po pantenol. Wykazuje on bardzo podobne działanie do witaminy B5, a stosowany jest w kosmetyce częściej niż sama witamina, ponieważ ta charakteryzuje się niską trwałością. 

Pantenol wnika w głębokie warstwy naskórka oraz w strukturę włosów i paznokci, gdzie przekształca się w kwas pantotenowy. Łagodzi, koi podrażnienia i wzmacnia oraz regeneruje włosy i paznokcie.

Właściwości pantenolu

Pantenol ma wiele wspaniałych właściwości:

  • łagodzi i regeneruje;
  • wzmacnia strukturę włosów – pasma stają się grubsze i silniejsze, odzyskują blask i miękkość. Ponadto zapobiega rozdwajaniu się końcówek;
  • nawilża skórę – staje się ona bardziej elastyczna i odporna na uszkodzenia mechaniczne;
  • hamuje powstawanie zmarszczek;
  • wzmacnia paznokcie;
  • likwiduje suchość oczu;
  • niweluje świąd i zapalenia skóry;
  • przyspiesza gojenie ran.

Wiemy już trochę o pantenolu. A czym jest d-pantenol? Sama substancja, jaką jest kwas pantotenowy, jest w chemii związkiem optycznie czynnym. Oznacza to, że skręca płaszczyznę polaryzacji światła, a literka „d” sugeruje, że jest to skręt w prawą stronę. D-pantenol wykazuje się większą aktywnością biologiczną, przez co częściej wykorzystywany jest w lecznictwie i kosmetologii.

Zastosowanie pantenolu

Przez swoje liczne dobroczynne właściwości pantenol znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce. Występuje jako składnik szamponów czy odżywek, a także lakierów do paznokci. Znajdziesz go również w kremach do rąk, w których to pomoże nawilżyć i wygładzić skórę.

Substancja ta ma zastosowanie w kroplach do oczu i płynach do soczewek kontaktowych. Ponadto producenci kropli do nosa też korzystają z pantenolu w swoich preparatach. Nic dziwnego, bo działa on osłonowo na śluzówkę nosa. 

Warto zainteresować się d-pantenolem, jeżeli przeszłaś niedawno mało inwazyjny zabieg dermatologiczny. Substancja ta przyspiesza leczenie i regenerację skóry. Z powodzeniem może być również stosowana dla maluszków, szczególnie w przypadku odparzeń pieluszkowych. 

Pantenol na włosy

Jeżeli borykasz się z rozdwajającymi końcówkami albo obawiasz się przedwczesnego siwienia, warto rozważyć stosowanie d-pantenolu na włosy. Wystarczy, że dodasz go do szamponu lub odżywki, lecz w stężeniu maksymalnie 5%. Możesz spróbować również połączyć go z hydrolatem i używać jako nawilżającej mgiełki.

Pantenol na twarz

Zauważyłaś, że ostatnio Twoja twarz jest ściągnięta i zaczerwieniona? Z pomocą przychodzi pantenol! Dodaj go do kremu lub toniku, a poczujesz niesamowitą ulgę już po pierwszym użyciu. Tak zmodyfikowane kosmetyki będą się charakteryzowały właściwościami nawilżającymi i odżywczymi. Dla wzmocnienia uzyskanego efektu możesz również zastosować kwas hialuronowy.

Zdj. główne: Leohoho/unsplash.com

Zostaw komentarz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *