Włączcie te produkty do swojej diety, a włos Wam z głowy nie spadnie

Włączcie te produkty do swojej diety, a włos Wam z głowy nie spadnie

Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie wielu z nas. Niestety przez codzienny stres czy złe nawyki żywieniowe wielokrotnie gubimy je na potęgę. Sprawdźcie, jakie produkty warto włączyć do diety, by już żaden włos nie spadł nam z głowy. 

Nie dajcie swoim włosom powodów do wypadania

Nie najlepsza kondycja włosów, a co za tym idzie ich wypadanie, to niestety problem, który nasila się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Warto więc szczególnie w tym okresie  postawić na zdrową dietę, bogatą w aminokwasy siarkowe, witaminy A, C i E, kwasy tłuszczowe omega-3, a także cynk oraz miedź. 

Co jeść, by włosy przestały nagminnie wypadać?

Aby włosy przestały wypadać, warto zadbać o to, by w codziennej diecie znalazły się produkty spożywcze bogate w witaminę A – to zdrowotna bomba dla naszych włosów. Dlaczego? Ponieważ witamina A pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Gdy mamy w organizmie jej niedobory, wówczas nasze kosmyki stają się suche, łamliwe i co gorsza – podatne na rozdwajanie. Witamina A wpływa na poprawę składu chemicznego lipidów wytwarzanych przez gruczoły łojowe, których zadaniem jest nawilżanie włosów, a także ochrona ich przed szkodliwymi i zmieniającymi się czynnikami atmosferycznymi. Które produkty są cennym źródłem witaminy A? To przede wszystkim brokuły, dynia, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki, oleje z ryb, pieprz zielony i czerwony, pomarańcze, morele, pomidory, rzeżucha, seler, wątróbka, szpinak oraz produkty mleczne.

Produkty bogate w witaminę C odgrywają istotną rolę w syntezie kolagenu (włókienkowe białko będące głównym składnikiem tkanki łącznej, zapewniające skórze gładkość i elastyczność). Witamina C poprawia krążenie skóry głowy. Jej niedobór nie ma wpływu na bezpośrednie wypadania włosów, jednak znacznie osłabia cebulki włosów. Niedobór witaminy C zaburza produkcję białek keratynowych włosów, co skutkuje ich łamliwością i doprowadza do rozdwajania końcówek. Źródłem witaminy C są czarna porzeczka, jagody, maliny,  cytrusy, a także warzywa –  papryka, kapusta kiszona, jarmuż i szpinak. 

Witamina E przyspiesza wzrost włosów, ponieważ pobudza podziały komórkowe macierzy włosa, które budują jego łodygę. Witamina E jest też silnym przeciwutleniaczem zabezpieczającym wydzielinę gruczołów łojowych przed psuciem się. Źródła witaminy E są jajka, orzechy, nasiona  słonecznika, soi i dyni, a także pełnoziarniste pieczywo oraz zielone warzywa. 

fot. Daria Shevtsova/ pexels.com

Ważne są też mikroelementy

Poza witaminami, które korzystnie wpływają na porost włosów i zapobiegają ich wypadaniu, ważną funkcję pełnią też mikroelementy, których potrzebuje organizm. Brak cynku wywołuje hiperkeratozę (znaczne pogrubienie warstwy rogowej naskórka związane z nadmiernym rogowaceniem) skóry, co skutkuje wypadaniem włosów. Produkty bogate w cynk to ziarna sezamu, nasiona dyni, orzechy wołowina i gorzka czekolada.

Istotny wpływ na włosy ma też żelazo, którego brak w organizmie prowadzi do anemii. Jednym z jej objawów jest właśnie wypadanie włosów. W jakich produktach spożywczych zawarte jest żelazo? Głównie w podrobach, gotowanej fasoli, kakao, szpinaku, kaszy jaglanej i w burakach.

Duży wpływ na odbudowanie mocnej czupryny mają produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze źródła kwasów omega-3 to tłuste ryby morskie – halibut, łosoś, makrela, sardynki, śledź, dorsz i wszelkie owoce morza. Kwasy omega-3 można też znaleźć w oleju lnianym i orzechach włoskich.

Wpływ na piękne, mocne i zdrowe włosy mają też aminokwasy siarkowe, ponieważ siarka wzmacnia samą macierz włosa i zwiększa jego odporność na uszkodzenia. Siarka stanowi  istotny składnik kolagenu, wpływa więc korzystnie na wygląd i kondycję skóry głowy. Aminokwasy siarkowe, które wzmacniają nasze włosy to cystyna i metionina. Aminokwasy te znajdują się w produktach bogatych w białka. Spore ilości cystyny można znaleźć w otrębach pszennych i w płatkach owsianych, a cennym źródłem siarki są podroby, czosnek, cebula, kapusta, groch, kalafior czy brokuły.

fot. Daria Shevtsova/ pexels.com

Przeczytajcie też: 5 nawyków żywieniowych, dzięki którym Wasza skóra na dłużej pozostanie piękna

Zostaw komentarz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *