Spożywanie lunchu w trakcie zajęć i obowiązków jest kluczem do świeżego umysłu. Daje dawkę energii, która pozwala być bardziej efektywnym. Prezentujemy kilka szybkich i prostych propozycji posiłków dla każdego.
Sposób odżywiania i zbilansowana dieta mają ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy jesteśmy głodni, często nie potrafimy się skoncentrować i stajemy się drażliwi. Rezygnacja z posiłków nie przynosi nic dobrego, a wręcz pozbawia nas niezbędnych składników odżywczych. Trudno też wówczas nadzorować dzienny bilans kaloryczny i wielkość porcji.
Posiłek lunchowy w trakcie pracy lub zajęć w szkole wpływa zbawiennie na nasze samopoczucie oraz wydajność – a na tym nam przecież zależy. Powinien on opierać się na pełnoziarnistych i sycących produktach, chudym białku oraz warzywach i owocach. Zwróćmy też uwagę na to, że niektóre potrawy będą wymagały przechowywania w lodówce, więc musimy mieć do niej dostęp.
Kasze są bardzo zdrowe i warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Jeśli dodamy do niej warzywa, zyskamy proste danie, nad którym nie musimy się specjalnie zastanawiać. Tutaj pasuje dosłownie wszystko, nawet resztki z obiadu czy produkty, które trzeba szybko zjeść, zanim się zepsują. Mogą to być zarówno warzywa surowe, jak i pieczone oraz gotowane.
Dla przełamania smaku świetnie sprawdzą się natomiast truskawki, granat i gruszka. Natomiast w zależności od preferencji kaszę możemy zamienić na pełnoziarnisty makaron albo brązowy ryż.
Tortillę możemy napełnić dowolnym farszem – mieszanką wyżej wspomnianych warzyw, ale też kawałkami indyka, sałatą, pomidorem, papryką i pieczarkami czy w wersji bardziej na słodko – łososiem, mango i serkiem kanapkowym. Za każdym razem możemy nieco modyfikować przepis i poznawać nowe smaki.
Wegetariańską propozycją lunchu jest zaś warzywne leczo, które bez problemu zrobimy w jednym garnku dzień wcześniej. Czego możemy użyć? Cebuli, papryki, pomidorów, cukinii, bakłażanów, pieczarek – pomysłów jest naprawdę wiele. Całość gotujemy, aż wszystko zmięknie i dobrze się ze sobą połączy. Do leczo pasują pełnoziarnista bagietka albo ryż. Nie musimy go nawet podgrzewać, bo smakuje też na zimno.
Kanapki wcale nie muszą oznaczać białej bułki, masła i plasterka wędliny. Mogą być doskonałym posiłkiem, jeśli odpowiednio się do nich zabierzemy. Na początek wybieramy pieczywo – pełnoziarniste, ciemne, masło zamieniamy na pastę warzywną, hummus lub rozgniecione awokado. Do tego kawałek pieczonego lub gotowanego mięsa (albo ryby) i warzywa – pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka i… kiełki. Pełnowartościowy posiłek jest gotowy! A na deser idealne będą jabłko, winogrona albo garść suszonych owoców.
Lunch w pracy czy szkole nie musi oznaczać wytrawnego posiłku. Świetnym pomysłem są placki z dodatkami. Już na etapie przygotowywania masy do smażenia można dodać kawałki jabłek, borówki albo banany. Gotowe pancakes wkładamy do pojemnika, a w pozostałych przegródkach umieszczamy jogurt naturalny lub grecki i owoce. Warto też dodać trochę dżemu lub syropu malinowego bądź klonowego o dobrym składzie. Taki słodki i kolorowy lunch wręcz zachęca do szybkiego spałaszowania.
Zdj.główne: Toa Heftiba/unsplash.com