Włączcie te produkty do swojej diety, a włos Wam z głowy nie spadnie

Włączcie te produkty do swojej diety, a włos Wam z głowy nie spadnie

Potrzebujesz ok. 4 min. aby przeczytać ten wpis

Gęste, mocne i zdrowe włosy to marzenie wielu z nas. Niestety przez codzienny stres czy złe nawyki żywieniowe wielokrotnie gubimy je na potęgę. Sprawdźcie, jakie produkty warto włączyć do diety, by już żaden włos nie spadł nam z głowy. 

Nie dajcie swoim włosom powodów do wypadania

Nie najlepsza kondycja włosów, a co za tym idzie ich wypadanie, to niestety problem, który nasila się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Warto więc szczególnie w tym okresie  postawić na zdrową dietę, bogatą w aminokwasy siarkowe, witaminy A, C i E, kwasy tłuszczowe omega-3, a także cynk oraz miedź. 

Co jeść, by włosy przestały nagminnie wypadać?

Aby włosy przestały wypadać, warto zadbać o to, by w codziennej diecie znalazły się produkty spożywcze bogate w witaminę A – to zdrowotna bomba dla naszych włosów. Dlaczego? Ponieważ witamina A pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Gdy mamy w organizmie jej niedobory, wówczas nasze kosmyki stają się suche, łamliwe i co gorsza – podatne na rozdwajanie. Witamina A wpływa na poprawę składu chemicznego lipidów wytwarzanych przez gruczoły łojowe, których zadaniem jest nawilżanie włosów, a także ochrona ich przed szkodliwymi i zmieniającymi się czynnikami atmosferycznymi. Które produkty są cennym źródłem witaminy A? To przede wszystkim brokuły, dynia, jarmuż, kapusta, marchewka, natka pietruszki, oleje z ryb, pieprz zielony i czerwony, pomarańcze, morele, pomidory, rzeżucha, seler, wątróbka, szpinak oraz produkty mleczne.

Produkty bogate w witaminę C odgrywają istotną rolę w syntezie kolagenu (włókienkowe białko będące głównym składnikiem tkanki łącznej, zapewniające skórze gładkość i elastyczność). Witamina C poprawia krążenie skóry głowy. Jej niedobór nie ma wpływu na bezpośrednie wypadania włosów, jednak znacznie osłabia cebulki włosów. Niedobór witaminy C zaburza produkcję białek keratynowych włosów, co skutkuje ich łamliwością i doprowadza do rozdwajania końcówek. Źródłem witaminy C są czarna porzeczka, jagody, maliny,  cytrusy, a także warzywa –  papryka, kapusta kiszona, jarmuż i szpinak. 

Witamina E przyspiesza wzrost włosów, ponieważ pobudza podziały komórkowe macierzy włosa, które budują jego łodygę. Witamina E jest też silnym przeciwutleniaczem zabezpieczającym wydzielinę gruczołów łojowych przed psuciem się. Źródła witaminy E są jajka, orzechy, nasiona  słonecznika, soi i dyni, a także pełnoziarniste pieczywo oraz zielone warzywa. 

fot. Daria Shevtsova/ pexels.com

Ważne są też mikroelementy

Poza witaminami, które korzystnie wpływają na porost włosów i zapobiegają ich wypadaniu, ważną funkcję pełnią też mikroelementy, których potrzebuje organizm. Brak cynku wywołuje hiperkeratozę (znaczne pogrubienie warstwy rogowej naskórka związane z nadmiernym rogowaceniem) skóry, co skutkuje wypadaniem włosów. Produkty bogate w cynk to ziarna sezamu, nasiona dyni, orzechy wołowina i gorzka czekolada.

Istotny wpływ na włosy ma też żelazo, którego brak w organizmie prowadzi do anemii. Jednym z jej objawów jest właśnie wypadanie włosów. W jakich produktach spożywczych zawarte jest żelazo? Głównie w podrobach, gotowanej fasoli, kakao, szpinaku, kaszy jaglanej i w burakach.

Duży wpływ na odbudowanie mocnej czupryny mają produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu. Najlepsze źródła kwasów omega-3 to tłuste ryby morskie – halibut, łosoś, makrela, sardynki, śledź, dorsz i wszelkie owoce morza. Kwasy omega-3 można też znaleźć w oleju lnianym i orzechach włoskich.

Wpływ na piękne, mocne i zdrowe włosy mają też aminokwasy siarkowe, ponieważ siarka wzmacnia samą macierz włosa i zwiększa jego odporność na uszkodzenia. Siarka stanowi  istotny składnik kolagenu, wpływa więc korzystnie na wygląd i kondycję skóry głowy. Aminokwasy siarkowe, które wzmacniają nasze włosy to cystyna i metionina. Aminokwasy te znajdują się w produktach bogatych w białka. Spore ilości cystyny można znaleźć w otrębach pszennych i w płatkach owsianych, a cennym źródłem siarki są podroby, czosnek, cebula, kapusta, groch, kalafior czy brokuły.

fot. Daria Shevtsova/ pexels.com

Przeczytajcie też: 5 nawyków żywieniowych, dzięki którym Wasza skóra na dłużej pozostanie piękna

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Bransoletka jako prosty sposób na podkreślenie stylizacji
Bransoletka jako prosty sposób na podkreślenie stylizacji
Szukasz pomysłu na prosty dodatek, który sprawi, że każda stylizacja będzie wyglądała wyjątkowo? Mamy pewną propozycję – na pewno przyda ci się stylowa bransoletka.
Marki, które pozwalają na stworzenie swoich własnych perfum!
Marki, które pozwalają na stworzenie swoich własnych perfum!
Przedstawiamy 4 polskie firmy, które umożliwiają stworzenia własnego unikatowego zapachu!
Martyna Wojciechowska zostaje ambasadorką marki bieliźnianej i namawia kobiety do zmiany
Martyna Wojciechowska zostaje ambasadorką marki bieliźnianej i namawia kobiety do zmiany
A Ty co sądzisz o zmianach?
Ostatnie wpisy