Zdrowe, imprezowe przekąski - co się kryje pod tą nazwą?

Zdrowe, imprezowe przekąski - co się kryje pod tą nazwą?

Jedzenie na domówkach często opiera się na kupionych w markecie czipsach, paluszkach i ciastkach. Jest to wysoko przetworzona żywność, która w dużych ilościach nie służy Twojemu zdrowiu. Aby zapewnić sobie i swoim gościom równie pyszne a jednocześnie zdrowsze jedzenie, przygotuj je samodzielnie. Podpowiemy kilka naszych ulubionych przepisów.

Szykując poczęstunek skupmy się na tzw. finger foods, czyli przekąskach, które nie wymagają użycia talerzyka ani sztućców. Mogą to być warzywne czipsy, koreczki wytrawne lub na słodko czy też mini kanapki. Hitem są też dipy, do których nałożenia używamy grzanek lub kukurydzianych czipsów typu nachos. Tutaj absolutnym klasykiem jest guacamole – pasta z awokado, ale sprawdzi się też wegański smalczyk z fasoli czy paprykowy lub bakłażanowy ajwar.

Przygotowując coś na ciepło pamiętaj o tym, żeby nie było to danie wymagające Twojej ciągłej uwagi, lecz na przykład łatwe do przygotowania aromatyczne bruschetty z czosnkiem, pomidorami i bazylią lub karmelizowaną gruszką i serem camembert. Takie małe porcje na jeden ząb znikną ze stołu w mgnieniu oka.

Jeżeli chcesz użyć piekarnika do przygotowania również innych apetizerów, pomyśl o wykorzystaniu warzyw, które już masz w lodówce. Pokrojone w słupki marchewki obtoczone w maśle orzechowym z dodatkiem łyżki oleju lub cienkie plasterki cukinii skropione oliwą i octem nie wymagają wielu przygotowań. Ich smak i aromat będzie z pewnością zapamiętany przez Twoich gości. Poniżej prezentujemy kilka inspiracji co do sposobu podania.

Przeczytaj też: 5 superfoods, które warto wprowadzić do diety już dziś

Zdjęcie główne: Pierre-Antoine Caisso/ pexels.com

Zostaw komentarz

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *